Sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ten przepis na sernik na zimno jest bardzo prosty i łatwy w przygotowaniu. Ciasto jest puszyste i lekkie, idealne na gorące, letnie dni.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na tortownicę 24cm

    600ml śmietany 36%

    900ml serka homogenizowanego

    100g cukru pudru

    250g herbatników czekoladowych

    100g czekolady

    4 łyżeczki żelatyny

    Kakao do posypania

Sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Śmietanę porządnie schłodzić (najlepiej całą noc). Herbatniki pokruszyć , wymieszać z roztopioną czekoladą. Wyłożyć nimi spód tortownicy (na dno tortownicy dać papier do pieczenia). Wstawić do lodówki na 1h do stężenia czekolady.

    2.Ubić śmietanę z cukrem. Do ubitej dodać serki oraz rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę (rozpuścić w 100ml gorącej wody, wystudzić). Ciągle miksując dolewać powoli żelatynę. Wlać do tortownicy i wstawić do lodówki na całą noc.

    3.Wyjąć z tortownicy, posypać kakao.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy