Sernik marmurkowy na piernikowym spodzie

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Średni

Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bardzo pyszny. To świetny sposób na niedzielny deser.

  • 1 min
  • Średni

Składniki:

  • 1kg mielonego twarogu
    5 jaj
    2 szklanki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    10dag masła
    2 łyżki kakao
    Szczypta soli
    Pierniki

Sernik marmurkowy na piernikowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka jajek oddzielić od białek. Masło utrzeć z połową cukru, po czym stopniowo dodawać żółtka, a następnie ser. Po 10 minutach miksowania wsypać mąkę ziemniaczaną, całość zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli, powstałą pianę utrwalić pozostałym cukrem. Pianę delikatnie wmieszać do sera. Odłożyć 1/3 masy do innego naczynia i wymieszać z kakao.
  • 2. Blaszkę o wymiarach około 20 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie pierniczkami. Wylać jasną masę serową, a potem ciemną i delikatnie przemieszać widelcem, tak, aby masy nie całkiem się połączyły. Sernik piec 50-60 minut w 180stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy