Sernik jeżynowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Lekki, puszysty, orzeźwiający. W sam raz na pełnię upalnego lata

  • 30 min

Składniki:

  • • 25 dag herbatników kakaowych Petite Beurre
    • 1/2 kostki masła
    • 1 kg twarogu na serniki (śmietankowego)
    • 40 dag jeżyn
    • 4 łyżki cukru pudru
    • 2 torebki galaretek o smaku owoców leśnych

Sernik jeżynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki utrzeć na pył, wymieszać z roztopionym, letnim masłem. Masą wylepić dno tortownicy i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  • 2. Jeżyny zmiksować i przetrzeć przez sitko, dodać cukier puder i wymieszać, aż do jego rozpuszczenia.
  • 3. Galaretki rozpuścić w 1/2 l. gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Kiedy galaretka będzie juz chłodna, ale jeszcze płynna, ubić ser z musem jeżynowym i z galaretką.
  • 4. Wylać na herbatnikowy spód i odstawić do zastygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy