Sernik cytrynowy

0 (0 ocen)

  • 15 min

Sernik na spodzie z herbatników.

  • 15 min

Składniki:


  • 1/2 kg sera twarogowego
    2 jajka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    ok 1 szklanki mleka
    aromat cytrynowy do smaku
    polewa czekoladowa
    herbatniki 2 paczki
    10 dag margaryny

Sernik cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa lub użyć sera do serników. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę i dodawać powoli ser. Na koniec dodać mleko i obie mąki oraz aromat cytrynowy. Zamiast aromatu można dodać sok i skórkę otartą z cytryny. Margarynę rozpuścić. Herbatniki pokruszyć i wymieszać z rozpuszczoną margaryną. Można dodać cukier waniliowy. Herbatniki wyłożyć na spód wysmarowanej tortownicy i wylać masę. Piec ok 40-50 minut. Wyjąć, przestudzić i polać polewą czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy