Sernik cytrynowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Jest to doskonałe ciasto na miłe popołudnie. Nie zrażajcie się nieco kwaskowym smakiem cytryny. Nadaje ciekawszego aromatu naszemu sernikowi. Wypiek jest wilgotny i długo utrzymuje swoja świeżość. W moim domu jest to prawdziwy rarytas pieczony tylko na wyjątkowe okazje.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto
    1 kg sera trzykrotnie mielonego
    150 g cukru
    120 g budyniu waniliowego
    100 ml soku z cytryny
    100 g herbatników czekoladowych
    100 g masła
    30 g mąki ziemniaczanej
    4 ml aromatu cytrynowego
    3 jajka
    dekoracja
    100 g cukru pudru
    30 ml ciepłej wody
    30 ml soku z cytryny
    30 g skórki cytrynowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Herbaty

Sernik cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Białka oddzielam od żółtek. Żółtka ubijam z cukrem na puszystą masę. Dodaje masło. Miksuję. Dodaję ser. Miksuję. Dodaje aromat i sok z cytryny. Miksuję. Dodaję budyń waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Miksuję. Białka ubijam na sztywno. Dodaję do ciasta. Mieszam. Kwadratową formę smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Układam herbatniki. Na herbatnikach smaruję masę. Całość piekę około 70 minut w 180 stopniach. Studzę.
    Dekoracja: Cukier puder mieszam z sokiem z cytryny i wodą. Dekoruję wystudzone ciasto. Układam na wierzchu skórkę cytrynową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Herbatniki Ser biały Skórka z cytryny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować