Serca duszone w winie i kluseczki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Podroby naprawde są smaczne

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 3 serca wieprzowe
    1 duża cebula
    szczypta chili
    jałowiec
    kolendra
    rozmaryn
    sól
    pieprz
    pół szkl wina czerwonego
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżka smalcu
    3 łyżki dobrej śmietany

    kluseczki
    300 g ugotowanych ziemniaków
    1 szkl mąki pszennej
    szczypta soli
    1 jajko



Serca duszone w winie i kluseczki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serca umyć, pokroić w cieniutkie plasterki. Cebulę pokroić w pół talarki, zioła utłuc w moździerzu.
    W rozgrzanym rondlu najpierw przysmażyć na smalcu cebulę, dodać pokrojone serca i przyprawy.
    Smażyć aż cały płyn odparuje, wtedy podlać winem i szklanką wody, przykryć i dusić aż mięso będzie miękkie , ok godzinę, półtorej. Na koniec posolić i dodać śmietanę.

    Z mąki, ziemniaków i jajka z dodatkiem soli , zagnieść ciasto kopytkowe. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i ugotować w osolonym wrzątku.

    Kluseczki podawać z duszonymi sercami i sałatką .

Komentarze

Podobne przepisy