Schab z boczniakami w mleczku kokosowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nie lubię monotonii obiadowej, Wy też?

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 500 g schabu
    250 g boczniaków
    duża cebula
    2 ząbki czosnku
    puszka mleczka kokosowego
    olej kokosowy do smażenia
    sól, pieprz czarny i ziołowy, kurkuma, imbir, zioła prowansalskie
    natka pietruszki

Schab z boczniakami w mleczku kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab pokroić w kosteczkę lub paseczki i doprawić wszystkimi przyprawami.
    Na patelni rozgrzać olej kokosowy i wrzucić pokrojoną cebulą w piórka lub kostkę.
    W między czasie na drugiej patelni podsmażyć boczniaki (nóżki kroję w plasterki, a kapelusze na mniejsze kawałki), a potem koniec doprawić solą i pieprzem.
    Smażyć aż się zeszkli (można zdjąć z patelni), a potem dodać mięso i smażyć około 5 minut razem.
    Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a po 3 minutach wlać mleczko kokosowe.
    Dodać boczniaki i gotować chwilę razem.
    Przed podaniem dodać posiekaną natkę pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy