Schab "wielkanocna pokusa" w sosie żurawinowym" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mięsa formujemy prostokątny płat,rozbijamy tłuczkiem i solimy.Na krótszym boku układamy 2 rzędy śliwek a resztę mięsa smarujemy żurawiną.Zwijamy roladę i obwiązujemy mocno nicią.Obtaczamy w wymieszanych przyprawach i wbijamy goździki.Do brytfanny wkładamy najpierw połowę rozdrobnionego smalcu,później mięso,następnie na wierzchu resztę smalcu.Piec w piekarniku nagrzanym do 240 stopni około 50minut pod przykryciem,następnie 25 minut w 180 stopni bez przykrycia,polewając od czasu do czasu powstałym sosem.Pod koniec pieczenia smarujemy mięso miodem.Następnie wykonujemy sos:rumienimy na maśle mąkę dodając żurawinę.bulion i ewentualnie do smaku można posolić.Zagotowac i podać do mięsa.
Komentarze