Schab w sosie śmietanowo - porowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby

danie praktycznie robi się samo

  • 40 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 600 gram schabu wieprzowego bez kości
    2 większe pory
    330 ml śmietanki 18%
    330 ml śmietanki 30 %
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    100 gram masła

Schab w sosie śmietanowo - porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab opłukać, osuszyć i oczyścić z błonek.
    Pokroić w plastry ok 1,5 cm.
    Każdy plaster doprawić solą i pieprzem.
    Masło roztopić na patelni.
    Obsmażyć na nim plastry schabu.
    Pory umyć i pokroić w pół plasterki.
    Dodać do schabu.
    Co jakiś czas przemieszać, żeby się nie przypaliły.
    Gdy pory będą szkliste wlać śmietanki.
    Wymieszać.
    Doprawić do smaku solą.
    Gotować na wolnym ogniu do czasu, aż sos zgęstnieje, ok 30 - 40 minut.
    Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy