Schab w sosie śmietanowo - porowym

  • wyświetlono: 383 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

danie praktycznie robi się samo

Kasia S
  • 1 porcje
  • 40min

Składniki

600 gram schabu wieprzowego bez kości
2 większe pory
330 ml śmietanki 18%
330 ml śmietanki 30 %
sól do smaku
pieprz do smaku
100 gram masła

Sposób przygotowania przepisu:

Schab w sosie śmietanowo - porowym

  • 1. Schab opłukać, osuszyć i oczyścić z błonek.
    Pokroić w plastry ok 1,5 cm.
    Każdy plaster doprawić solą i pieprzem.
    Masło roztopić na patelni.
    Obsmażyć na nim plastry schabu.
    Pory umyć i pokroić w pół plasterki.
    Dodać do schabu.
    Co jakiś czas przemieszać, żeby się nie przypaliły.
    Gdy pory będą szkliste wlać śmietanki.
    Wymieszać.
    Doprawić do smaku solą.
    Gotować na wolnym ogniu do czasu, aż sos zgęstnieje, ok 30 - 40 minut.
    Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsosezonowe przysmakiporschabświętaobiaddanie mięsneSZYBKA KUCHNIAtanie gotowanie

Komentarze

Podobne przepisy

Schab w sosie śmietanowo-musztardowym

Dodane przez: justi2401

Schab w sosie śmietanowo-musztardowym

Pyszny i prosty obiad dla całej...

Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym

Dodane przez: zielonakuchniablog

Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym

Prosty sposób na schab w sosie...

Schab duszony w sosie śmietanowo-grzybowym

Dodane przez: justi2401

Schab duszony w sosie śmietanowo-grzybowym

Moja pyszna i aromatyczna propozycja...

Schab w sosie śmietanowo-pomidorowym

Dodane przez: justi2401

Schab w delikatnym sosie śmietanowo-pomidorowym

Kruchy schab w sosie ze świeżych...

poledwiczki

Dodane przez: Michał Wrzosek

Polędwiczki w sosie porowo-śmietanowym

Sos porowo-śmietanowy to jeden...

schab z kurkami

Dodane przez: ilka

Schab z kurkami w sosie śmietanowym

Szybkie danie na smaczny rodzinny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE