Schab w sosie pomidorowo-koperkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Prosty i bardzo smaczny sposób na schab w sosie pomidorowym, nie napracujecie się za wiele przy nim, a smakować będzie na pewno całej rodzinie

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 kawałków schabu grubości około 1 cm
    2 łyżki smalcu
    5 łyżek mąki pszennej
    1 puszka pomidorów bez skóry
    sól i pieprz
    2 liście laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    3 ziarenka jałowca
    1 cebula
    500 ml wywaru warzywnego
    1 łyżka siekanego koperku

Schab w sosie pomidorowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab pokroić w 1 cm plastry, posypać każdy solą i pieprzem obtoczyć w mące i smażyć na smalcu z każdej strony do zrumienienia. Mięso przełożyć do rondla. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Na smalcu podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Przełożyć do mięsa bez tłuszczu i całość zalać wywarem warzywnym. Do pozostałego smalcu dodać 1 łyżkę mąki i smażyć do zrumienienia, dodać do rondla. Dusić całość na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie dodać zmiksowane pomidory i koperek, dusić jeszcze około 15 minut. Na końcu przyprawić solą i pieprzem.

Komentarze

Podobne przepisy