Schab w śmietanie z warzywami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Sekret soczystości tego schabu tkwi w dobrej, tłustej, kwaśnej wiejskiej śmietanie.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg schabu
    2 marchewki
    1 cebula
    pasternak lub pietruszka
    średnia bulwa selera
    2 szklanki kwaśnej wiejskiej śmietany
    500 ml słoik pomidorów
    1/4 szklanki czerwonej soczewicy
    sól i pieprz do smaku
    liść laurowy
    kilka płatków suszonego czosnku
    1/4 łyżeczki płatków ostrej papryki
    2 łyżki smalcu do obsmażenia mięsa

Schab w śmietanie z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte, obsuszone mięso obsmażamy ze wszystkich stron, solimy. Dodajemy oczyszczone, starte na tarce warzywa, cebula pokrojona w pióra. Wszystko krótko smażymy. Wlewamy pomidory, śmietanę, dosypujemy soczewicę, dodajemy resztę przypraw, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, wolno dusimy do miękkości mięsa.

Porady

Mięso jest bardzo smaczne zarówno gorące jak i zimne. Możemy podać z kopytkami, kluskami śląskimi czy dowolną kaszą. Sos też jest bardzo smaczny. Jeśli chcemy mieć gęstszy sos, dodajemy więcej soczewicy.

Komentarze

Podobne przepisy