schab z grzybami w śmietanie

4.5 (176 ocen)

Bardzo lubimy zbierać grzyby, potem wymyślam z nich różne dania. Pyszny sosik z mięskiem. Polecam na obiad.

Składniki:

  • - 0,5 kg schabu
    - 1 kostka mięsna
    - 10 łyżek oleju
    - 2 średnie cebule
    - 100 ml wody
    - 0,5 kg ugotowanych podgrzybków
    - 600 ml śmietany 18%
    - ok. 1 łyżeczka sosu sojowego
    - sól, pieprz ziołowy.
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab z grzybami w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Schab myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm, wkładamy do garnka i zalewamy taką ilością wody, żeby zakryła schab, następnie dodajemy kostkę mięsną. Gotujemy 1 godzinę.
    2. Cebulę obieramy, kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na oleju. Podlewamy 100 ml wody i dusimy ok. 10 minut. Ugotowane w osolonej wodzie grzyby dodajemy do cebuli. Śmietanę dodajemy do cebuli i grzybów. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem ziołowym.
    3. Do sosu wkładamy schab i gotujemy mieszając ok. 10 minut. Podajemy z ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować