schab w sosie z warzywami

4.5 (200 ocen)

  • 60 min

Schab w nowej odsłonie

  • 60 min

Składniki:

  • 4-6 plastrów schabu (jeśli są grube można je lekko rozbić),
    3 marchewki,
    2 pietruszki,
    pół selera korzeniowego lub 2-3 łodygi selera naciowego,
    duża cebula,
    3 ząbki czosnku,
    około 2 szklanek bulionu,
    czubata łyżka mąki,
    sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, natka pietruszki,
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Schabowy

Schab w sosie z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab przyprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy do zrumienienia na rozgrzanej patelni, odkładamy na bok. Warzywa kroimy na plasterki lub w grubą kostkę, przesmażamy na patelni po mięsie aż nabiorą koloru (można dodać łyżkę masła), na koniec dorzucamy czosnek. Do warzyw dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i zalewamy bulionem. Wkładamy mięso, doprawiamy ziołami i dusimy około 30-40 minut (w trakcie można dolać wody lub bulionu, gdyby za bardzo odparował) do miękkości składników i zgęstnienia sosu. Na koniec dorzucamy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z ziemniaczanym puree, ryżem lub kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Schab Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować