Schab jest bardzo kruchy, lekko słodki dzięki morelom i łatwo się kroi. Idealna przekąska, która wygląda znakomicie i równie wybornie smakuje! To popisowe danie mojej teściowej.
1 godz. 40 min
Składniki:
• ładny kawałek schabu środkowego ok. 1,5 kg
• 40 dkg moreli suszonych
• 1/4 szklanki oleju
• sól, pieprz do smaku
Schab pieczony z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Schab naciąć wzdłuż w trzech miejscach, na środku i po bokach.
• Mięso natrzeć solą i pieprzem.
• Morele zalać wrzątkiem na 2 minuty i odcedzić.
• W trzy nacięcia powkładać suszone morele.
• Tak przygotowane mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania i polać olejem.
• Piec w temperaturze 180 st.C przez 1,5 godziny.
• Podczas pieczenia kilkakrotnie skropić mięso wodą - najlepiej silikonowym pędzelkiem.
Komentarze