Schab nadziewany na bogato

0 (0 ocen)

  • 60 min

Schab z farszem z marchewki ,sera białego z rożnymi wiosennymi dodatkami z parmezanem ,przyprawiony różnymi przyprawami to coś co zaspokoi głód największego łasucha,jest kruchy i pyszny .

  • 60 min

Składniki:

  • Około 1,6 schabu ,3 młode marchewki ,1 cebula, 1 jajko,czosnek 2 ząbki,cebulka zielona,koperek zielony,pietruszka zielona,1 łyżka tartej bułki,3 łyżki masła,olej ,woda 1 szklanka,Kurkuma 1 łyżeczka,sól,pieprz,gałka muszkatołowa,200 gr sera białego, 3 -4 łyżek potartego parmezanu,

Schab nadziewany na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób wykonania - Schab umyć ,osuszyć papierowym ręcznikiem ponacinać wzdłuż na bokach i środku ale nie do końca.Schab natrzeć solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Włożyć na godzinę do lodówki.Marchew po obraniu i umyciu zetrzeć na tarce ( grube oczka) cebule drobniutko pokroić ,pietruszkę zieloną posiekać, cebulkę zieloną pokroić na prążki, koperek posiekać.
    Marchewkę i cebule smażymy na maśle ,dodajemy kurkumę,smażymy około 2 - 3 min.Studzimy .Łączymy z jajkiem,białym serem,dodać parmezan ,tartą bułek, koperek ,pietruszkę zieloną ,cebulkę zieloną,.Doprawiamy solą ,pieprzem gałką muszkatołową,
  • 2. Takim farszem nadziewamy rozcięcia w schabie .Obwiązujemy nicią kuchenna i wkładamy do żaroodpornego naczynia.Polewamy olejem i szklanką wody .Pieczemy w 190 stopniach około 2 - 3 godz. (do miękkości ) od czasu do czasu lekko podlać sosikiem z mięska.
  • 3. W razie potrzeby mięso przykryć folią aluminiową .

Porady

Farsz tak przygotowany nadaje sie do różnego rodzaju potraw.

Komentarze

Podobne przepisy