Fajnie wygląda, smakuje zarówno jako mięcho do obiadu jak i wędlina na kanapki.
Składniki:
ok. 1 kg schabu
3 większe surowe udka lub ćwiartki z kurczaka
250 g pieczarek (ew. dodatkowo 100 g na wierzch pieczeni)
1 mniejszy por, biała część
1/2 małej czerwonej papryki
1 jajko
Bułka tarta
olej z masłem do przysmażenia
2 ząbki czosnku, 2 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, garść suszonej włoszczyzny lub łyżeczka wegety
sól, pieprz mielony do smaku
Schab nadziewany "na jeża" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab ugotować dzień wcześniej, zalać go zimną wodą dodając suszoną włoszczyznę lub wegetę (wtedy nie solić), ząbki czosnku w całości, liście i ziela angielskie.
Gotować 8 - 10 minut licząc od momentu jak woda zacznie wrzeć, zdjąć z ognia i pozostawić w wywarze do dnia następnego.
Mięso z udek kurczaka oddzielić od skóry i kości, zmielić w maszynce.
Pokrojone pieczarki, paprykę i pora poddusić na maśle z olejem, przestudzić, wymieszać z mięsem mielonym, dodając jajko, garść bułki tartej, pieprz i sól do smaku.
2.Zimny schab pokroić na "jeża", nadziać go farszem mięsnym wpychając nadzienie pomiędzy kawałki mięsa, w efekcie powstanie nam kula mięsna.
3.Włożyć do wysmarowanego, okrągłego naczynia żaroodpornego wielkością zbliżoną do kuli mięsnej. Podlać kilkoma łyżkami wywaru od gotowania schabu, wierzch spryskać olejem i wstawić do zapieczenia na 40 minut w temp. 170 stopni (z termoobiegiem).
4.Wierzch można posypać przesmażonymi pieczarkami.
Smacznego !
5.Mięsko mielone, które nam zostanie można usmażyć jako kotlety i tym sposobem mamy gotowy obiad na dzień następny.
Komentarze