Satay z kanadyjskiej prerii

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Danie to w Kanadzie przygotowuje się z mięsa bizona, które jest tam bardzo popularne. Można je jednak przyrządzić także z polędwiczek wieprzowych.

Składniki:

  • ● 6 dag masła
    ● sok i starta skórka z cytryny
    ● ząbek czosnku
    ● sos tabasco
    ● 2 łyżki startej cebuli
    ● 3 łyżki brązowego cukru
    ● łyżeczka kolendry
    ● 1/2 łyżeczki mielonego kminku
    ● 1/2 łyżeczki imbiru
    ● łyżeczka sosu teriyaki
    ● pieprz
    ● 65 dag polędwiczek wieprzowych
    ● cukinia
    ● żółta papryka
    ● czerwona papryka

Satay z kanadyjskiej prerii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Satay z kanadyjskiej prerii 1. Marynata: w rondlu roztapiamy
    masło i dodajemy: sok
    i skórkę z cytryny, obrany
    i zmiażdżony czosnek, sosy
    tabasco i teriyaki, cebulę, cukier,
    kolendrę, kminek, szczyptę
    pieprzu oraz imbir. Dusimy
    5 minut. Studzimy.
  • Satay z kanadyjskiej prerii 2. Mięso kroimy w 2-cm kostkę.
    Zalewamy marynatą i odstawiamy
    do lodówki na przynajmniej
    8 godzin.
  • Satay z kanadyjskiej prerii 3. Papryki przekrawamy, usuwamy
    gniazda nasienne, kroimy
    w kostkę, a cukinie w plastry.
    Mięso wyjmujemy z marynaty
    i nadziewamy na patyki.
    Nakładamy na rozgrzany ruszt,
    obok rozkładamy warzywa.
    Grillujemy 5-6 minut z obu
    stron. Zdejmujemy, polewamy
    podgrzaną marynatą.

Porady

Można też upiec pokrojoną cebulę i pomidorki koktajlowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2010

Komentarze

Podobne przepisy