Sałatka grecka

0 (0 ocen)

Klasyczna sałatka grecka. Mój dodatek to odrobina sałaty lodowej na spodzie. Smaczna, lekka i chrupiąca sałatka, pasuje do mięsa lub grzanek

Składniki:


  • Kilka liści sałaty lodowej
    3 pomidory
    2 ogórki gruntowe
    0,5 słoiczka czarnych oliwek
    1 mała czerwona cebula
    0,5 kostki fety
    Sos:
    4 łyżki oliwy
    2 łyżki soku z cytryny
    1 płaska łyżeczka cukru
    Sól i pieprz do smaku

Sałatka grecka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ogórki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Oliwki pokroić na połówki. Dodać do miski.

    Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w dużą kostkę. Cebulkę obrać i posiekać w drobną kostkę. Kilka piórek odłożyć do dekoracji.

    Fetę pokroić w słupki. Do miseczki wlać składniki na sos, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Polać warzywa w misce i wymieszać.

    Sałatę porwać na kawałki, rozrzucić na talerzach po garści. Nałożyć warzywa. Na wierzch poukładać fetę i udekorować piórkami cebuli

Komentarze

Podobne przepisy