Sakiewki mięsno -warzywne

0 (0 ocen)

  • 50 min

Świetny dodatek do barszczu czerwonego. Ładnie się prezentują na talerzu, ciekawsza wersja od tradycyjnych krokietów.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    -1/2 szkl mleka
    -1 /2szkl. wody
    -1 jajka
    -szczypta soli
    -1 i 1/4 szkl mąki

    Farsz:
    -0,5 kg lub szynki wieprzowej
    -1 cebule
    -1 nie duża marchewka i pietruszka
    -sól,pieprz,,ziele angielskie,liść laurowy

    Panierka:
    -jajko
    -bułka tarta

    Ponadto:
    -szczypiorek

Sakiewki mięsno -warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zalewamy wodą , dodajemy warzywa oraz przyprawy igotujemy do miękkości.
    Wystudzone mięso wraz z warzywami mielimy,przyprawiamy.
  • 2. Naleśniki:wszystkie składniki miksujemy,smażymy naleśniki. (6szt).
  • 3. Farsz dzielimy na 6 części, na naleśniku układamy farsz ,formujemy sakiewki, związujemy
    szczypiorkiem.
  • 4. Gotowe sakiewki panierujemy w jajku i bułce tartej.Smażymy na rozgrzanym oleju.
    Podajemy na ciepło z ulubionym dodatkami.

Komentarze

Podobne przepisy