Krokiety mięsno-warzywne

4.5 (191 ocen)

  • 30 min

Takie krokiety to doskonałe rozwiązanie na dwudaniowy obiad- z wywaru można zrobić dowolna zupę, a mięso i warzywa przeznaczyć na krokiety na drugie danie.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki farsz:
    - 0,5kg drobiu ( najlepiej udka)
    - 1 średnia marchew
    - kawałek selera
    - kawałek pora
    - 1 mała pietruszka
    - 2 małe cebule
    - 20 dag pieczarek
    - 1 serek topiony ( Gouda/ Edamski)
    - sól, pieprz, szczypta majeranku, szczypta ostrej papryki

    Składniki na naleśniki ( ok. 6/7 szt.):
    - 0,5l mleka
    - 4-6 łyżek mąki
    - 1 jajko
    - 1 łyżka oleju
    - szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety Naleśniki

Krokiety mięsno-warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drobiu, marchwi, selera, pora, pietruszki i 1 małej opalonej cebuli ugotować wywar, aż do miękkości mięsa i warzyw. Bulion odlać - można wykorzystać do dowolnej zupy. Mięso obrać z kości. Warzywa z wywaru i drób zmielić maszynką do mięsa. Pieczarki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Drugą cebulkę poszatkować. Podsmażyć do zarumienienia - dodać pieczarki. Smażyć do odparowania wody. Do farszu mięsno-warzywnego dodać usmażone pieczarki z cebulką. Dodać serek topiony i wszystko dobrze wymieszać. Doprawić do smaku.

    Wszystkie składniki zmiksować na ciasto. Usmażyć naleśniki. Na każdy naleśnik nakładać farsz na całości. Podwinąć do środka boki i zwijać z roladki. Tak przygotowane naleśniki obtaczać w jajku i bułce tartej i smażyć na złoty kolor na patelni.

Porady

Najlepiej smakują podane z surówką oraz ulubionym sosem np. czosnkowym czy pomidorowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Mięso Pieczarki Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować