Zupa krewetkowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jak dla nas wymarzona zupa. Słodko-pikantna z cytrusową nutą trawy trzcinowej i imbiru.

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g krewetek tygrysich
    2 pomidory
    3 dymki
    trawa trzcinowa (1 gałązka)
    3 cm świeżego imbiru
    mała papryczka chili
    400 ml mleka kokosowego
    1 L bulionu krewetkowego
    4 łyżki soku z tajskiej limonki
    2 łyżki sosu słodko kwaśnego
    2 łyżki sosu rybnego
    łyżka zielonego curry
    2 łyżki oleju sezamowego
    1/2 szkl ryżu jaśminowego
    pęczek szczypiorku

Zupa krewetkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krewetkowa 1. Dymki siekamy ,trawę trzcinową rozgniatamy ,imbir obieramy i nacinamy ,papryczkę siekamy i podsmażamy na oleju razem z krewetkami. Zalewamy bulionem ,dodajemy pastę curry ,sok z limonki i gotujemy 20 min na wolnym ogniu od czasu zagotowania.
  • Zupa krewetkowa 2. Ryż gotujemy według przepisu zawartego na opakowaniu.
    Następnie dodajemy mleko kokosowe ,sos słodko kwaśny ,pomidory (sparzone i obrane ze skórki ,pokrojone w kostkę) ,sos rybny i chwilę gotujemy (5 min). Na sam koniec dodajemy ugotowany ryż. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy