Bardzo lubię rzodkiewkę podawaną na ciepło - w zupie lub jako jarzynkę. Tutaj szybki i smaczny dodatek do obiadu - rzodkiewka w keczupie, z dodatkiem czosnku oraz sezamu.
Składniki:
4 pęczki rzodkiewek (łącznie 800g)
3 ząbki czosnku
3 łyżki masła
1 łyżka wody
4 łyżki ketchupu pikantnego
6 łyżeczek sezamu
sól do smaku
pieprz kolorowy mielony do smaku
Rzodkiewka w ketchupie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.w garnku rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek, wsypać sezam - dusić 5 min. Następnie wlać wodę, dodać ketchup. Wymieszać i dusić jeszcze 2 - 3 min.
2.Następnie dołożyć pokrojone na ćwiartki rzodkiewki, wymieszać. Całość jeszcze chwilę podgrzewać. Jarzynkę doprawić do smaku. Podawać na ciepło. Rzodkiewka smakuje równie dobrze na zimno.
Komentarze