Rzodkiewka w ketchupie

0 (0 ocen)

Bardzo lubię rzodkiewkę podawaną na ciepło - w zupie lub jako jarzynkę. Tutaj szybki i smaczny dodatek do obiadu - rzodkiewka w keczupie, z dodatkiem czosnku oraz sezamu.

Składniki:

  • 4 pęczki rzodkiewek (łącznie 800g)
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki masła
    1 łyżka wody
    4 łyżki ketchupu pikantnego
    6 łyżeczek sezamu
    sól do smaku
    pieprz kolorowy mielony do smaku

Rzodkiewka w ketchupie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rzodkiewka w ketchupie 1. w garnku rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek, wsypać sezam - dusić 5 min. Następnie wlać wodę, dodać ketchup. Wymieszać i dusić jeszcze 2 - 3 min.
  • Rzodkiewka w ketchupie 2. Następnie dołożyć pokrojone na ćwiartki rzodkiewki, wymieszać. Całość jeszcze chwilę podgrzewać. Jarzynkę doprawić do smaku. Podawać na ciepło. Rzodkiewka smakuje równie dobrze na zimno.

Komentarze

Podobne przepisy