Ryba po grecku

0 (0 ocen)

U nas tradycyjne danie wigilijne, które gości również na Wielkanoc.

Składniki:

  • 1 kg fileta z ryby (u mnie mintaj mrożony - waga po rozmrożeniu)
    6 dużych marchewek
    2 spore pietruszki
    1/2 selera
    2 cebule
    2 liście laurowe
    2 ziela angielskie
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    sól
    pieprz
    cukier
    mąka
    olej

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę kroimy na kawałki, solimy, obtaczamy w mące i smażymy na oleju na złoto. Warzywa obieramy, myjemy i ścieramy je na tarce, a cebulę kroimy w plasterki. Smażymy na oleju, podlewamy trochę wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, po czym dusimy.
    Pod koniec dodajemy koncentrat i doprawiamy do smaku. Tak przygotowanymi warzywami przykrywamy usmażoną rybę. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy