RURKI Z KREMEM WANILIOWYM

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Nie lada gratka dla dzieci i dorosłych, bo któż nie lubi sięgnąć po rumianą rurkę z kremem!. Krem przygotowałam z duża ilością naturalnej wanilii co dodatkowo sprawiło, że są bardzo aromatyczne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:


    2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki śmietany
    25 dag margaryny
    2 jaja
    szczypta soli


    Krem budyniowy:


    1 szklanka mleka
    1/2 kostki margaryny
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    5 łyżek cukru kryształu
    wanilia naturalna lub cukier waniliowy

Rurki z kremem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Składniki na ciasto połączyć ze sobą, energicznie zagnieść i wyrobić, gotowe ciasto odstawić do lodówki na godzinę. Wystudzone ciasto cienko wałkujemy, kroimy na plastry ok 2 cm i owijamy formy na rurki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, czas pieczenia ok. 10-15 minut, aż rurki staną się rumiane.

    2. Połowę mleka zagotować z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuścić mąkę pszenną i ziemniaczaną, wlać do gotującego się mleka, zrobić budyń. Odstawić do zupełnego wystudzenia.

    3. Margarynę utrzeć na pulchną masę, połączyć z ostudzonym budyniem, zmiksować razem na gładką masę. Nadziewać rurki przy pomocy szprycy cukierniczej lub foliowego rękawa. Gotowe rurki smakują najlepiej na 2 dniach leżakowania. Wierzch można posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy