Rurki z kremem waniliowym

4.5 (180 ocen)

  • 45 min

Rurki z kremem domowej roboty, którym nikt się nie oprze

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1,5 szklanki mąki tortowej,
    - 0,5 szklanki cukru pudru,
    - 4 łyżki śmietany 18%,
    - 3 łyżki margaryny,
    - 1 łyżka proszku do pieczenia,
    - 1 całe jajko.

    Składniki na waniliowy krem patissiere:
    - 2 szklanki mleka,
    - 6 żółtek,
    - 0,5 szklanki cukru,
    - niecałe pół szklanki mąki tortowej,
    - niecałe pół szklanki skrobi ziemniaczanej (inaczej mąki ziemniaczanej).
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery Rurki Krem

Rurki z kremem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę trzeba przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki (cukier puder, śmietana, margaryna, jajko). Trzeba wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść. Gdy ciasto będzie się kleić trzeba podsypywać je mąką, jeśli będzie jej za dużo nie wpłynie to na ciasto. Następnie trzeba zawinąć ciasto w reklamówkę i zostawić w lodówce na 30 minut.
    po wyjęciu z lodówki trzeba rozwałkować ciasto na placek grubości 2-3 mm. Kroimy je na długie paski o szerokości ok 3cm. W tym czasie możemy już nagrzać piekarnik do 180 stopni.
    Foremki trzeba dokładnie umyć i wysmarować je olejem lub oliwą tak byśmy mogli bez problemu zdjąć z nich upieczone już rurki. Paski nawijamy na foremki tak by brzegi ciasta były ze sobą połączone.
  • 2. Rurki trzeba nakładać na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka trzeba posmarować rurki roztrzepanym jajkiem i grubo posypać cukrem (UWAGA: nie smarujemy rurek od spodu). Piec w piekarniku ok 15 minut w 180 stopniach. Następnie wyjmujemy je z piekarnika i czekamy aż ostygną by zdjąć je z foremek.
  • 3. Zagotować mleko. Trzeba doprowadzić je do wrzenia i natychmiast odstawić na bok. Cukier ucieramy z żółtkami do białości, potem wsypujemy obie wymieszane mąki i dalej miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Masę wlewamy do ugotowanego mleka i mieszamy tak by nie bylł grudek. Postawić na średni palnik i zagotować cały czas mieszając. (UWAGA: gdy zrobią się grudki, trzeba wyjąć całą masę do miski i zmiksować raz jeszcze).
    Gdy będziemy mieli już gotowe rurki, to wkładamy w szprycę lub rękaw cukierniczy nasz krem. Ja używam gwieździstej końcówki.
  • 4. Gdy mamy już gotowy do dekorowania krem, trzymamy rurkę i okrężnymi ruchami wyciskamy krem do środka. I masze rureczki są pyszne i gotowe. Można posypać je cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mąka Wanilia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować