Rurki z kremem waniliowym

  • wyświetlono: 2777 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 0

Rurki z kremem domowej roboty, którym nikt się nie oprze

uma666
  • 45min

Składniki

Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki tortowej,
- 0,5 szklanki cukru pudru,
- 4 łyżki śmietany 18%,
- 3 łyżki margaryny,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 1 całe jajko.

Składniki na waniliowy krem patissiere:
- 2 szklanki mleka,
- 6 żółtek,
- 0,5 szklanki cukru,
- niecałe pół szklanki mąki tortowej,
- niecałe pół szklanki skrobi ziemniaczanej (inaczej mąki ziemniaczanej).

Sposób przygotowania przepisu:

Rurki z kremem waniliowym

  • 1. Mąkę trzeba przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki (cukier puder, śmietana, margaryna, jajko). Trzeba wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść. Gdy ciasto będzie się kleić trzeba podsypywać je mąką, jeśli będzie jej za dużo nie wpłynie to na ciasto. Następnie trzeba zawinąć ciasto w reklamówkę i zostawić w lodówce na 30 minut.
    po wyjęciu z lodówki trzeba rozwałkować ciasto na placek grubości 2-3 mm. Kroimy je na długie paski o szerokości ok 3cm. W tym czasie możemy już nagrzać piekarnik do 180 stopni.
    Foremki trzeba dokładnie umyć i wysmarować je olejem lub oliwą tak byśmy mogli bez problemu zdjąć z nich upieczone już rurki. Paski nawijamy na foremki tak by brzegi ciasta były ze sobą połączone.
  • 2. Rurki trzeba nakładać na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka trzeba posmarować rurki roztrzepanym jajkiem i grubo posypać cukrem (UWAGA: nie smarujemy rurek od spodu). Piec w piekarniku ok 15 minut w 180 stopniach. Następnie wyjmujemy je z piekarnika i czekamy aż ostygną by zdjąć je z foremek.
  • 3. Zagotować mleko. Trzeba doprowadzić je do wrzenia i natychmiast odstawić na bok. Cukier ucieramy z żółtkami do białości, potem wsypujemy obie wymieszane mąki i dalej miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Masę wlewamy do ugotowanego mleka i mieszamy tak by nie bylł grudek. Postawić na średni palnik i zagotować cały czas mieszając. (UWAGA: gdy zrobią się grudki, trzeba wyjąć całą masę do miski i zmiksować raz jeszcze).
    Gdy będziemy mieli już gotowe rurki, to wkładamy w szprycę lub rękaw cukierniczy nasz krem. Ja używam gwieździstej końcówki.
  • 4. Gdy mamy już gotowy do dekorowania krem, trzymamy rurkę i okrężnymi ruchami wyciskamy krem do środka. I masze rureczki są pyszne i gotowe. Można posypać je cukrem pudrem lub polać czekoladą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciedania_dla_urodykremczekoladawaniliarurki

Komentarze

Podobne przepisy

Rurki z kremem

Dodane przez: Jaga85

Rurki z kremem

Przepis na ciasto mam z czasów...

image-13sd5ho

Dodane przez: Mariola123

RURKI Z KREMEM KUKUŁKOWYM

Rurki z pysznym, kukułkowym kremem...

Rurki z mlecznym kremem

Dodane przez: Iwona75

Rurki z mlecznym kremem

Rurki z ciasta francuskiego robi...

Rurki z kremem

Dodane przez: eluchap

Rurki z kremem

Rurki z kremem

image-1kq012a

Dodane przez: KuchniaPoli

Rurki z kremem budyniowym

Rurki z kremem budyniowym

moje rurki z kremem

Dodane przez: ELA 123

RURKI Z KREMEM

wspaniałe rurki z kremem zachwycą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE