Rumowa masa cappuccino

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ta masa jest niepowtarzalna, bo jest w niej rum. Wielu zachwycało się nią przez ten sekretny składnik.

  • 60 min

Składniki:

  • 2,5 szkl mleka
    2 łyzki mąki ziemniaczanej,
    1łyżka mąki pszennej
    5 łyżek cukru
    3 łyżki cappuccino np. o smaku orzechowym
    200 g masła lub margaryny
    3 żółtka
    kilka łyżek alkoholu Golden Rum

Rumowa masa cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie budyniu:
    0,5 szklanki mleka łączymy z mąkami, cappuccino i cukrem. 2 szklanki mleka zagotowujemy. Kiedy pod koniec gotowania wlewamy mieszankę do gorącego mleka cały czas mieszając i pilnując żeby nie pojawiały się grudki. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Masło miksujemy z 2 łyżkami cukru i żółtkami. Następnie stopniowo dodajemy nasz ostudzony budyń z cappuccino. Jeśli mamy rum wskazane jest aby dodać kilka łyżek do smaku, jesli nie, trochę spirytusu (lecz to już nie będzie to samo). Na 15 min wkładamy do zamrażarki gotową masę.

Porady

Ja robię tę masę do biszkopta i na nią ubijam śmietankę 30%. Niebiański smak!

Komentarze

Podobne przepisy