Rosół z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tradycyjny, domowy rosół

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 1 kurczak
    - pęczek włoszczyzny (por, seler, marchewka, korzeń pietruszki)
    - 2 l wody
    - 1 mała cebula
    - sól, pieprz
    - natka pietruszki

Rosół z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyścić i sprawić kurczaka.
    Włożyć go do wrzącej lekko osolonej wody. Długo gotować (rosół nie powinien wrzeć, tylko lekko "pyrkać" na małym gazie).
    Dodać opłukaną i oczyszczoną włoszczyznę.
    Cebulę obrać i lekko opalić nad palnikiem. Dorzucić do rosołu.
    Pod koniec gotowania z rosołu wyjąć włoszczyznę, pozostawiając marchewkę. Dosypać natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem.
    Podawać z makaronem.

Porady

Por najlepiej związać sznurkiem, aby się nie "rozlał" i łatwo było go wyłowić z rosołu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy