Roladki z bakłażana

0 (0 ocen)

  • 10 min

Roladki są bardzo smaczną, szybką, zdrową i niskokaloryczną przekąską

  • 10 min

Składniki:

  • 1 bakłażan,
    twaróg lekki ok. 120g
    szczypiorek
    czerwona cebula
    słonecznik
    szynka parmeńska
    bazylia
    jogurt naturalny (ok 110g) lub majonez beztłuszczowy (ok 2.łyżki)
    sól i pieprz do smaku

Roladki z bakłażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Roladki z bakłażana 1. Bakłażana myjemy, osuszamy , odcinamy zielone końce i kroimy wzdłuż na kilkumilimetrowe plastry (mniej niż cm).
    Plastry posypujemy solą by zmiękły, gdy bakłażan puści soki, każdy plaster skrapiamy oliwą i opiekamy na rozgrzanej patelni grillowej po ok 3-4min z każdej strony (można również zapiec w piekarniku).
    Bakłażany odkładamy do przestygnięcia.

  • 2. FARSZ:
    Szczypiorek, bazylię drobno kroimy, cebulę siekamy wszystko wrzucamy do twarogu. dodajemy jogurt wszystko "ubijamy", na koniec wsypujemy słonecznik i sól, oraz pieprz do smaku.

    Na wystygnięte plastry bakłażana kładziemy plaster szynki parmeńskiej i smarujemy ją farszem następnie zawijamy w roladkę i spinamy wykałaczką.

Porady

Do farszu można dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory z czosnkiem, a bakłażana równie dobrze możemy zastąpić cukinią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy