Roladki z bakłażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana myjemy, osuszamy , odcinamy zielone końce i kroimy wzdłuż na kilkumilimetrowe plastry (mniej niż cm).
Plastry posypujemy solą by zmiękły, gdy bakłażan puści soki, każdy plaster skrapiamy oliwą i opiekamy na rozgrzanej patelni grillowej po ok 3-4min z każdej strony (można również zapiec w piekarniku).
Bakłażany odkładamy do przestygnięcia.
2.FARSZ:
Szczypiorek, bazylię drobno kroimy, cebulę siekamy wszystko wrzucamy do twarogu. dodajemy jogurt wszystko "ubijamy", na koniec wsypujemy słonecznik i sól, oraz pieprz do smaku.
Na wystygnięte plastry bakłażana kładziemy plaster szynki parmeńskiej i smarujemy ją farszem następnie zawijamy w roladkę i spinamy wykałaczką.
Porady
Do farszu można dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory z czosnkiem, a bakłażana równie dobrze możemy zastąpić cukinią.
Komentarze