Rolada z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukry i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Blaszkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepły zawinąć w ściereczkę posypaną cukrem pudrem i zwinąć. Ostudzić.
2.Masa: Galaretkę rozpuścić w 1 szkl gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. 3 łyżki śmietanki odłożyć do lodówki. Gdy galaretka zacznie tężeć wymieszać ją ze śmietanką i taką gęstą masę wyłożyć na rozwinięty biszkopt. Powtykać truskawki, zwinąć i zawinąć w folię aluminiową. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
3.Przed podaniem posypać cukrem pudrem i odłożoną bitą śmietaną.
Porady
Biszkopt lepiej zwinąć od węższej strony a nie tak jak ja od szerszej ;)
Komentarze