Rolada staciatella z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:Żółtka oddzielić od białek , ubić je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wsypywać powoli cukier , miksować do czasu aż się rozpuści. Następnie wlewać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju nie przerywając miksowania. Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia , delikatnie ale dokładnie wymieszać masę łyżką ( nie miksować!) Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać masę. Piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć biszkopt natychmiast z piekarnika , położyć zwilżoną ściereczkę , zwinąć w rulon wraz z papierem do pieczenia , odstawić do wystudzenia.
2.Masa:Żelatynę rozpuścić w wrzątku , odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia. W między czasie śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę.
3.Masę podzielić na dwie równe części.
Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach , wymieszać z jedną porcją śmietany. Do mas wlać po 1/2 ilości żelatyny , wymieszać całość.
Z truskawek usunąć szypułki , umyć , osuszyć. Zimny biszkopt rozwinąć ,zdjąć ściereczkę, rozłożyć po całości masę śmietanową z czekoladą oraz ułożyć na jednym końcu rząd truskawek. Ponownie zrolować biszkopt , oddzielając go od papieru do pieczenia.
4.Resztę truskawek przekroić na pół wzdłuż.
Ciasto posmarować po wierzchu bitą śmietaną , obłożyć truskawkami. Odstawić do lodówki na 3-4 h.
Komentarze