Rolada staciatella z truskawkami

0 (0 ocen)

Efektowna a bardzo prosta w przygotowaniu rolada z masą śmietanowo-czekoladową i truskawkami. Delikatna , wprost rozpływająca się w ustach.

Składniki:

  • Blaszka 27,5 X 17cm.

    Biszkopt:
    2 jajka
    szczypta soli
    1/2 szklanki cukru
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    masło+ bułka tarta lub papier do pieczenia

    Masa :
    500ml śmietany 30%
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny+ 100ml. wrzątku
    1/2 tabliczki zmrożonej , mlecznej czekolady
    10 truskawek

    Dodatkowo:
    papier do pieczenia
    zwilżona , bawełniana ściereczka kuchenna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rolada staciatella z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:Żółtka oddzielić od białek , ubić je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wsypywać powoli cukier , miksować do czasu aż się rozpuści. Następnie wlewać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju nie przerywając miksowania. Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia , delikatnie ale dokładnie wymieszać masę łyżką ( nie miksować!) Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać masę. Piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć biszkopt natychmiast z piekarnika , położyć zwilżoną ściereczkę , zwinąć w rulon wraz z papierem do pieczenia , odstawić do wystudzenia.
  • 2. Masa:Żelatynę rozpuścić w wrzątku , odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia. W między czasie śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę.
  • 3. Masę podzielić na dwie równe części.
    Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach , wymieszać z jedną porcją śmietany. Do mas wlać po 1/2 ilości żelatyny , wymieszać całość.
    Z truskawek usunąć szypułki , umyć , osuszyć. Zimny biszkopt rozwinąć ,zdjąć ściereczkę, rozłożyć po całości masę śmietanową z czekoladą oraz ułożyć na jednym końcu rząd truskawek. Ponownie zrolować biszkopt , oddzielając go od papieru do pieczenia.
  • 4. Resztę truskawek przekroić na pół wzdłuż.
    Ciasto posmarować po wierzchu bitą śmietaną , obłożyć truskawkami. Odstawić do lodówki na 3-4 h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować