Rolada z mięsa i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Schłodzone masło posiekaj szybko z mąką
2. Dodaj jajko, sól i wodę, zagnieć szybko ciasto i włóż do lodówki
3. Pieczarki umyj i pokrój w drobne plasterki
4. Pokrój cebulę, zeszklij na oleju , dodaj pieczarki, usmaż.
5. Mielone mięso połącz z rozmoczona kajzerką, sosem Worcestshire z usmażonymi pieczarkami oraz jajkiem- posól i popieprz do smaku
6. Ciasto wyjmij z lodówki , rozwałkuj na prostokąt (ok. 25x30cm)
7. Wzdłuż dłuższego boku prostokąta zarysuj w równych odstępach trzy linie
8. Przygotowany farsz ułóż w środku pomiędzy zarysowanymi liniami
9. Zagnij teraz zewnętrzne( krótsze boki prostokąta) brzegi ciasta na farsz
10. Zewnętrzne płaty ciasta ponacinaj skośnie tak, aby przykrywając farsz można spleść z ciasta warkocz.
11. Tak utworzoną roladę posmaruj delikatnie pędzelkiem umoczonym w zimnej wodzie
12. Wstaw do pieca nagrzanego do 190-200*C ok. 35 minut( ciasto powinno mieć złoty kolor)
13. Podaj roladę na gorąco lub na zimno.
Komentarze