Rolada z mięsa i pieczarek

0 (0 ocen)

Wspaniały dodatek do czerwonego barszczu, który wprost uwielbiam

Składniki:

  • Ciasto: 1 ½ szklanki mąki
    ½ kostki masła
    3-4 łyżki lodowatej wody
    1 jajko

    farsz: 20 dag mielonego mięsa
    15dag pieczarek
    2 łyżki oleju do smażenia
    1 cebula
    1 jajko
    ½ rozmoczonej małej kajzerki
    2-3 posiekanej natki pietruszki
    1 łyżeczka sosu Worcestershire
    sól, pieprz do smaku

Rolada z mięsa i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Schłodzone masło posiekaj szybko z mąką
    2. Dodaj jajko, sól i wodę, zagnieć szybko ciasto i włóż do lodówki
    3. Pieczarki umyj i pokrój w drobne plasterki
    4. Pokrój cebulę, zeszklij na oleju , dodaj pieczarki, usmaż.
    5. Mielone mięso połącz z rozmoczona kajzerką, sosem Worcestshire z usmażonymi pieczarkami oraz jajkiem- posól i popieprz do smaku
    6. Ciasto wyjmij z lodówki , rozwałkuj na prostokąt (ok. 25x30cm)
    7. Wzdłuż dłuższego boku prostokąta zarysuj w równych odstępach trzy linie
    8. Przygotowany farsz ułóż w środku pomiędzy zarysowanymi liniami
    9. Zagnij teraz zewnętrzne( krótsze boki prostokąta) brzegi ciasta na farsz
    10. Zewnętrzne płaty ciasta ponacinaj skośnie tak, aby przykrywając farsz można spleść z ciasta warkocz.
    11. Tak utworzoną roladę posmaruj delikatnie pędzelkiem umoczonym w zimnej wodzie
    12. Wstaw do pieca nagrzanego do 190-200*C ok. 35 minut( ciasto powinno mieć złoty kolor)
    13. Podaj roladę na gorąco lub na zimno.

Komentarze

Podobne przepisy