Rolada z bitą śmietaną i jeżynami

0 (0 ocen)

  • 60 min

leśne smaki

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto
    5 jajek
    pół szkl cukru
    pół szkl mąki
    szczypta proszku do pieczenia

    nadzienie
    200 ml śmietany kremówki lub 22%
    pół szkl cukru
    2 łyżeczki żelatyny
    jeżyny
    odrobina polewy czekoladowej lub kilka kostek czekolady

Rolada z bitą śmietaną i jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wybić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą masę, do maki dodać proszek do pieczenia i stopniowo dodać do jajek, ubite ciasto wylać na dużą blachę na papier . Piec w temp 180 st przez 10 min.
    Wyjąć położyć na ściereczce, zdjąć papier ze spodu i zwinąć razem ze ściereczką w rulon.

    Żelatyną rozpuścić w 1/4 szkl gorącej wody. Śmietanę ubić stopniowo dodać cukier i jeszcze ubijać aż cukier się rozpuści. Dodać przestudzoną żelatynę. Masę rozsmarować na wystudzonym cieście. Zrolować , wstawić do lodówki do schłodzenia. na koniec udekorować rozpuszczoną czekoladą i owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy