Rolada szpinakowa z łososiem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Jest to dość proste danie, bardzo zdrowe i wystawne. Doskonale nadaje się na przyjęcia, śniadania, kolacje, bądź jako przekąska. Ciasto szpinakowe doskonale komponuje się z wędzonym łososiem.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mrożony rozdrobniony szpinak: 1 opakowanie
    - jajka: 4 sztuki
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - Ząbki czosnku: 2 sztuki
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - wędzony łosoś w plastrach: 150 gramów
    - serki śmietankowe Almette: 2 sztuki
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - masło: 1 łyżka
    - świeży koperek: 0.25 szklanki
    - sól i pierz: 1 łyżeczka

Rolada szpinakowa z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada szpinakowa z łososiem 1. 1. Na łyżce masła podsmażamy posiekany czosnek, następnie dodajemy szpinak, gotujemy go aż będzie gęsty (woda musi wyparować). Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    2. Po wystudzeniu szpinaku dodajemy żółtka, mąkę i ubite białka, delikatnie mieszamy. Wykładamy na średnią blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 200 stopniach ok. 15 min.
    3. Po upieczeniu, lekko ciepły placek szpinakowy zawijamy w ręczniczek jak roladę, odstawiamy na ok 20 min.
    4. Do miski wkładamy serki, posiekany koperek, dodajemy sok z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
    5. Roladę rozwijamy, smarujemy serkiem, układamy łososia i zawijamy. Całość zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min.

Komentarze

Podobne przepisy