Jest to dość proste danie, bardzo zdrowe i wystawne. Doskonale nadaje się na przyjęcia, śniadania, kolacje, bądź jako przekąska. Ciasto szpinakowe doskonale komponuje się z wędzonym łososiem.
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
- mrożony rozdrobniony szpinak: 1 opakowanie
- jajka: 4 sztuki
- mąka pszenna: 2 łyżki
- Ząbki czosnku: 2 sztuki
- sok z cytryny: 1 łyżka
- wędzony łosoś w plastrach: 150 gramów
- serki śmietankowe Almette: 2 sztuki
- gałka muszkatołowa: 1 szczypta
- masło: 1 łyżka
- świeży koperek: 0.25 szklanki
- sól i pierz: 1 łyżeczka
Rolada szpinakowa z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Na łyżce masła podsmażamy posiekany czosnek, następnie dodajemy szpinak, gotujemy go aż będzie gęsty (woda musi wyparować). Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
2. Po wystudzeniu szpinaku dodajemy żółtka, mąkę i ubite białka, delikatnie mieszamy. Wykładamy na średnią blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 200 stopniach ok. 15 min.
3. Po upieczeniu, lekko ciepły placek szpinakowy zawijamy w ręczniczek jak roladę, odstawiamy na ok 20 min.
4. Do miski wkładamy serki, posiekany koperek, dodajemy sok z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
5. Roladę rozwijamy, smarujemy serkiem, układamy łososia i zawijamy. Całość zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min.
Komentarze