Rolada szpinakowa z łososiem

5 (184 ocen)

  • 20 min
  • Dla 9 osób

Ciekawa przekąska na imprezę.

  • 20 min
  • Dla 9 osób

Składniki:

  • 250 g szpinaku
    2 łyżki mąki
    4 jajka
    2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki oleju
    250 g serka smietankowego z chrzanem
    200 g łososia wędzonego w plastrach
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Rolada szpinakowa z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak podsmażamy na patelni z czosnkiem, studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Do szpinaku dodajemy żółtka i mąkę , mieszamy . W misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę, do szpinaku delikatne łyżką dodajemy pianę z białek i mieszamy. Blachę prostokątną(tą z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę szpinakową,rozprowadzamy po całej blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut.
    Po upieczeniu przekładamy na ścierkę i zawijamy. Jak rolada wystygnie rozwijamy smarujemy serkiem,układamy łososia i zawijamy ponownie w rolade, Całość owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować