Rolada cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: jajka ubijamy
z 10 dag cukru w kąpieli wodnej.
Mieszamy z mąkami
i proszkiem do pieczenia. Ciasto
wylewamy na wyłożoną
papierem do pieczenia dużą
prostokątną blachę. Pieczemy
12 minut w piekarniku rozgrzanym
do temperatury 180 °C.
Gorące ciasto odwracamy
i przekładamy na posypaną
cukrem pudrem ściereczkę.
Papier usuwamy. Ciasto
wzdłuż dłuższego boku zwijamy
w roladę. Studzimy.
2.Ciasto delikatnie odwijamy
ze ściereczki. Smarujemy
kremem i ponownie zwijamy.
Wkładamy do lodówki na godzinę.
Przed podaniem ciasto
obficie posypujemy cukrem
pudrem i dekorujemy kleksami
wiśniowych konfitur.
3.Krem: żelatynę namaczamy
w niewielkiej ilości wody
i odciskamy. Mieszamy z sokiem
i skórką z cytryny, aż się
rozpuści. Śmietankę ubijamy,
stopniowo wsypując resztę
cukru. Mieszamy z żelatyną.
Lekko schładzamy.
Komentarze