Rolada cytrynowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moją pasją jest capoeira. Gdy odwiedzili mnie trenerzy z Brazylii, upiekłam dla nich to ciasto.

Składniki:

  • ● 4 jajka
    ● 17,5 dag cukru
    ● 7,5 dag mąki pszennej
    ● 7,5 dag mąki ziemniaczanej
    ● łyżka proszku do pieczenia
    ● 10 g żelatyny (6 listków)
    ● 100 ml soku z cytryny
    ● 40 dag śmietanki 30-proc.
    ● starta skórka z 1 cytryny
    ● cukier puder
    ● konfitury wiśniowe

Rolada cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: jajka ubijamy
    z 10 dag cukru w kąpieli wodnej.
    Mieszamy z mąkami
    i proszkiem do pieczenia. Ciasto
    wylewamy na wyłożoną
    papierem do pieczenia dużą
    prostokątną blachę. Pieczemy
    12 minut w piekarniku rozgrzanym
    do temperatury 180 °C.
    Gorące ciasto odwracamy
    i przekładamy na posypaną
    cukrem pudrem ściereczkę.
    Papier usuwamy. Ciasto
    wzdłuż dłuższego boku zwijamy
    w roladę. Studzimy.
  • 2. Ciasto delikatnie odwijamy
    ze ściereczki. Smarujemy
    kremem i ponownie zwijamy.
    Wkładamy do lodówki na godzinę.
    Przed podaniem ciasto
    obficie posypujemy cukrem
    pudrem i dekorujemy kleksami
    wiśniowych konfitur.
  • 3. Krem: żelatynę namaczamy
    w niewielkiej ilości wody
    i odciskamy. Mieszamy z sokiem
    i skórką z cytryny, aż się
    rozpuści. Śmietankę ubijamy,
    stopniowo wsypując resztę
    cukru. Mieszamy z żelatyną.
    Lekko schładzamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2011

Komentarze

Podobne przepisy