Rogaliki z marmoladą

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Rogaliki są kruchutkie i niezbyt słodkie .Gorąco polecam !

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 5 dag drożdży
    1 szklanka kwaśnej śmietany
    1 cukier waniliowy
    4 łyżki cukru
    1/2 kostki margaryny
    2 jaja
    około 3,5 szklanki mąki
    twarda marmolada, jajko roztrzepane do posmarowania, sezam

Rogaliki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać w miseczce z cukrem, odstawić na chwilę. Do drożdży dodać przesianą mąkę, śmietanę, posiekaną margarynę, cukier waniliowy, jaja. Zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 1 godz. Wałkować na grubość
    0,5cm powykrawać w trójkąciki, na każdy dać odrobinę marmolady zwinąć rogaliki. Ułożyć na przygotowanej blaszce, posmarować rozmąconym jajem i posypać sezamem . Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez 20 min-25min na złoty kolor.

Porady

Rogaliki można nadziać również dżemem i potrzepać np. makiem , grubym cukrem .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy