Pyszny kremowy ryż i chrupiące szparagi, włoskie risotto nie ma sobie równych!
45 min
Dla 3 osób
Składniki:
200 g ryżu arborio
4 łyżki masła
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
200 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
600 ml bulionu warzywnego
garść startego parmezanu lub pecorino romano
1 pęczek zielonych szparagów – ok. 400 g
Risotto ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynam od przygotowania szparagów, płuczę je pod wodą, delikatnie osuszam ręcznikiem papierowym, następnie odrywam zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu), przekrawam je na 3-4 części. Na patelni rozpuszczam 2 łyżki masła, wrzucam szparagi, smażę często mieszając przez 4-5 minut, odkładam na bok. Cebulę i czosnek obieram i drobno siekam. W garnku rozpuszczam masło, wrzucam cebulę i czosnek, smażę przez minutę ciągle mieszając. Następnie wrzucam ryż, mieszam, smażę przez chwilę. Wlewam wino, mieszam, gotuję aż alkohol odparuje, wówczas wlewam chochlę gorącego bulionu, gotuję na małym ogniu mieszając co kilka-kilkanaście sekund. Kiedy ryż wchłonie bulion wlewam kolejną chochlę i ciągle mieszam i tak aż do skończenia płynu. Na koniec wrzucam szparagi i starty ser, mieszam, nakładam na talerze.
Komentarze