Risotto ze szparagami

0 (0 ocen)

w sezonie na szparagi zawsze je przygotowuję

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu do risotto
    1 pęczek szparagów
    1 czerwona papryka
    1 pomidor
    1 cukinia
    1 cebula
    1 szklanka bulionu drobiowego
    sól do smaku
    olej do smażenia
    woda do podlania risotto

Risotto ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi obrać i ugotować na pół miękko. Ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa umyć, osuszyć. Paprykę pokroić w paski. cukinię w pół plasterki a pomidora w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć na nim kolejno cukinię oraz cebulę z papryką i na końcu pomidora. Przesmażone warzywa przełożyć do garnka - bez cukinii. Do warzyw dodać szparagi. Podlać wodą i prużyć do miękkości warzyw. Na rozgrzany tłuszcz dać surowy ryż. Obsmażyć go a następnie podlać bulionem drobiowym. Na wolnym ogniu gotować do momentu, aż ryż będzie miękki i wchłonie cały płyn. Gotowy ryż przełożyć do warzyw, doprawić do smaku solą. Na końcu dodać cukinię i dobrze razem wszystko wymieszać. Podawać na gorąco, bezpośrednio po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy