RISOTTO Z DYNIĄ

0 (0 ocen)

  • 35 min

Idealnie kremowe , delikatne, niesamowicie aromatyczne, a zarazem sycące – idealne na obiad, albo romantyczną kolację.Przygotowane na białym winie nabiera niesamowitego aromatu i sprawia, że ciężko oderwać się od talerza.

  • 35 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * dynia ok. 200 g
    * ryż do risotto – 150 g
    * cebula – 1 szt
    * białe wino – 125 ml
    * bulion warzywny – ok. 700 ml
    * masło – 3 łyżki
    * świeża pietruszka
    * sól, pieprz

Risotto z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, złocimy, a następnie wrzucamy połowę pokrojonej w kostkę dyni – przesmażamy kilka minut.

    Wsypujemy ryż, przesmażamy, podlewamy winem i czekamy do momentu odparowania.

    Po zredukowaniu wina podlewamy 1/3 bulionu, mieszając czekamy do wchłonięcia i tak robimy z pozostałą częścią bulionu.

    Po ok. 10 minutach dodajemy resztę dyni i dusimy do momentu aż ryż będzie al dente.

    Posypujemy świeżą natką.

Komentarze

Podobne przepisy