Rigatoni z mięsem pod beszamelem

0 (0 ocen)

  • 60 min

zapiekanka makaronowa z mięsem

  • 60 min

Składniki:

  • 300 g makaronu rigatoni
    500 g mięsa mielonego
    1 jajko
    sól
    pieprz
    szczypta cynamonu
    szczypta przyprawy tureckiej lub innej do mięs z nutką curry
    szczypta papryki słodkiej
    1 łyżka natki pietruszki

    biały sos
    1 łyżka masła
    1/2 cebuli
    2 łyżki mąki
    2 szk mleka
    szczypta imbiru
    sól
    pieprz
    jajko

Rigatoni z mięsem pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować na pół miękko, odcedzić i wypłukać pod zimną bieżącą wodą.
    Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami. Przełożyć do worka cukierniczego bez końcówki i nadziać rurki makaronowe masą mięsną. Ustawić w naczyniu żaroodpornym.

    W małym rondelku rozpuścić dodać drobno posiekaną cebulę , przysmażyć. Mleko rozmieszać z mąką, dodać do przysmażonego masła, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Kiedy sos będzie miał konsystencję budyniu (w razie potrzeby dodać rozmieszanej mąki lub rozrzedzić mlekiem) zestawić z ognia, wbić jajko i energicznie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem.

    Sosem oblać makaron w brytfance. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok 25 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy