Rigatoni z mięsem pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować na pół miękko, odcedzić i wypłukać pod zimną bieżącą wodą.
Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami. Przełożyć do worka cukierniczego bez końcówki i nadziać rurki makaronowe masą mięsną. Ustawić w naczyniu żaroodpornym.
W małym rondelku rozpuścić dodać drobno posiekaną cebulę , przysmażyć. Mleko rozmieszać z mąką, dodać do przysmażonego masła, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Kiedy sos będzie miał konsystencję budyniu (w razie potrzeby dodać rozmieszanej mąki lub rozrzedzić mlekiem) zestawić z ognia, wbić jajko i energicznie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem.
Sosem oblać makaron w brytfance. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok 25 min.
Komentarze