Resztkowe ciasto

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób

Ostatnio piekłam kilka biszkoptów i z każdego musiałam ściąć górki, które czasami są na biszkoptach. Jako, że nie lubię nic wyrzucać, zrobiłam masę budyniową, dodałam owoce i wyszło super ciacho.

  • 15 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Masa budyniowa
    750 ml mleka
    200 g miękkiego masła
    2 budynie waniliowe
    cukier do smaku
    Pozostałe
    500 g biszkoptu czekoladowego
    Maliny, czerwona porzeczka, borówki

Resztkowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować zostawiając trochę do wymieszania budyniu. Gdy mleko się zagotuje, wlać mieszankę z cukrem do smaku i ugotować budyń. Zakryć folią spożywczą tak aby dolegała do budyniu i wystudzić. Potem utrzeć masło i ucierając dodawać porcje budyniu. Biszkopty podzielić na 3 porcje. Tortownicę o wymiarach 24x24cm Wyłożyć jedną porcją biszkoptu, nasączyć go i wyłożyć połowę masy. Rozłożyć połowę owoców i rozłożyć drugą część biszkoptu. Znów nasączyć, wyłożyć masę i owoce. Resztę biszkoptu rozdrobnić w rozdrabniaczu i posypać górę ciasta. Lekko nasączyć i wstawić ciasto na godzinkę do lodówki. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy