Resztkowe grzanki

5 (151 ocen)

  • 30 min

Smaczny, szybki, dziecinnie prosty i tani sposób na obiad lub sycącą przekąskę.

  • 30 min

Składniki:

  • -8 kromek chleba
    -8 plasterków wędliny
    -4 plastry sera
    -1 średni pomidor
    -1 duża cebula (lub dwie mniejsze)
    -1 łyżeczka suszonej bazylii
    -margaryna lub masło do smarowania pieczywa
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Resztkowe grzanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry sera dzielimy na dwie równe połowy, pomidora kroimy na 8 plastrów, cebulę w kostkę.
  • 2. Chleb smarujemy margaryną lub masłem. Na każdą kromkę układamy kolejno: plasterek wędliny, plasterek pomidora, trochę cebuli, posypujemy szczyptą bazylii i układamy pół plastra sera.
  • 3. Tak przygotowane kromki chleba układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową i zapiekamy 15-20 w 180 stopniach.

Porady

Grzanki bez problemu upieczemy nawet w starym prodziżu bez regulacji temperatury (ja piekłam je przez 15 minut).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Pomidor Sery Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować