Ciasto Korona

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Cytrynowo - owocowe letnie ciasto z biszkoptami.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 jogurty naturalne po 400 ml,
    3 galaretki cytrynowe,
    100 g borówki amerykańskiej,
    50 g czerwonej porzeczki,
    100 g malin,
    kilka sztuk winogrona,
    5 - 6 połówek brzoskwiń w syropie,
    8-10 okrągłych biszkoptów,
    2 opakowania podłużnych biszkoptów (ok 22 sztuk)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto korona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt wyjmij wcześniej z lodówki.
    Galaretki rozrób w 350 ml gorącej wody. Odstaw do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając.
    Mikserem na wysokich obrotach wymieszaj galaretę, aż zacznie się robić piana, następnie lekko zmniejsz obroty i dodawaj jogurt partiami. Miksuj tylko do połączenia się składników.
    Dodaj maliny, borówkę porzeczkę - wymieszaj.
  • 2. Na dno okrągłej formy wyłóż biszkopty. Podłużne układaj dookoła formy - można delikatnie ściąć końcówki od wewnętrznej strony - będą wtedy stabilniej się trzymać.
    Ostrożnie wylewamy masę.
    Na wierzchu układamy brzoskwini przekrojone na ćwiartki oraz przekrojone na pół winogrono (u mnie jeszcze kilka sztuk malin).

    Wkładamy do lodówki na kilka godzin, żeby dobrze stężało, najlepiej na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować