Racuchy z cukinii

0 (0 ocen)

  • 30 min

Racuchy nie muszą być słodkie .

  • 30 min

Składniki:

  • 1 mała obrana cukinia
    1 obrana marchewka
    1 jajko
    1 ząbek czosnku
    1 szklanka mąki
    ok. 1/2 szklanki mleka
    1 płaska łyżeczka soli , pieprzu i proszku do pieczenia
    olej do smażenia

Racuchy z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowe ciasto. 1. Do miski wsypujemy mąkę , dodajemy jajko ,ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz sól , pieprz i proszek do pieczenia .Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach , cukinię na grubych i mieszamy razem wszystkie składniki . Dodajemy mleko w takiej ilości aby otrzymać ciasto o konsystencji gęstej śmietany .
  • Smażymy na oleju . 2. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy z sosem czosnkowym lub kwaśną śmietaną .

Porady

Mleka należy dodać małymi porcjami ponieważ cukinia puszcza sok i może ciasto być za rzadkie . Oczywiście można się ratować dodając mąki lub jeżeli jest za gęste to dodajemy mleko.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy