Rabarbarowo- truskawkowy sorbet

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Kupienie gotowego sorbetu w sklepie jest najłatwiejsze, ale smak domowego jest nie do podrobienia, dlatego taki też polecam. Smakuje pysznie i doskonale orzeźwia w gorące dni.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 5 sztuk:
    • 350 gram rabarbaru,
    • 100 gram truskawek,
    • 160 gram cukru pudru,
    • 180 ml wody

Rabarbarowo- truskawkowy sorbet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podgrzewanie rabarbaru 1. Umyty rabarbar kroimy na mniejsze części. Tak przygotowany przekładamy do garnka. Dodajemy do niego wodę oraz cukier. Całość podgrzewamy około 10 minut do momentu jak rabarbar stanie się miękki.
  • dodanie truskawek 2. Pod koniec dodajemy umyte i pozbawione szypułek truskawki.
  • przecieranie przez sito 3. Gdy i one zmiękną masę owocową zdejmujemy z ognia przecieramy przez gęste sito.
  • rozlewanie 4. Otrzymany syrop studzimy. Przestudzony przelewamy do pojemniczków na lody. Pojemniczki wkładamy do zamrażalnika. Sorbet pozostawiamy do zamrożenia i gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy