Quiche cebulowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

pychotka:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    ½ kg mąki pszennej
    5 dag drożdży
    1 jajko
    ¼ kostki masła lub margaryny
    1 szklanka mleka 3,2%
    szczypta soli
    Farsz:
    5 cebul białych
    3 cebule czerwone
    2 łyżki oleju
    sól i pieprz
    100 g żółtego sera

Quiche cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • quiche 1. Przygotowujemy ciasto . Drożdże rozpuszczamy w ½ szklanki letniego mleka, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy, odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy do niej jajko, sól, resztę mleka, ostudzoną margarynę oraz rozczyn. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
  • quiche 2. Przygotowujemy farsz. Cebule białą i czerwoną obieramy oraz kroimy w cienkie piórka. Na patelni podgrzewamy olej i wsypujemy cebulę, dusimy na małym ogniu tak długo, aż cebula stanie się miękka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.
  • quiche 3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, należy je rozwałkować i wyciąć z niego kształty okręgu. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciasto i wykładamy na nie cebulę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut, 5 minut przed końcem wyjmujemy je z piekarnika, posypujemy startym serem. Wkładamy i pieczemy do momentu roztopienia się sera.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy