Quiche cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy ciasto . Drożdże rozpuszczamy w ½ szklanki letniego mleka, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy, odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy do niej jajko, sól, resztę mleka, ostudzoną margarynę oraz rozczyn. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
2.Przygotowujemy farsz. Cebule białą i czerwoną obieramy oraz kroimy w cienkie piórka. Na patelni podgrzewamy olej i wsypujemy cebulę, dusimy na małym ogniu tak długo, aż cebula stanie się miękka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.
3.Gdy ciasto podwoi swoją objętość, należy je rozwałkować i wyciąć z niego kształty okręgu. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciasto i wykładamy na nie cebulę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut, 5 minut przed końcem wyjmujemy je z piekarnika, posypujemy startym serem. Wkładamy i pieczemy do momentu roztopienia się sera.
Komentarze