Pieguski

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Idealne na każdą okazję

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 200 g orzechów nerkowca
    100 g rodzynek
    100 g mlecznej czekolady

    300 g mąki pszennej typ 500
    1 szczypta soli
    1 szczypta proszku do pieczenia
    120 g cukru pudru
    200 g miekkiego masła
    45 ml śmietany 36 %

Pieguski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy, czekoladę posiekać.
    Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem.
    Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia.
    Do utartego masła wlać śmietankę, wymieszać i nadal ucierając dodawać porcjami mąkę.
    Połączyć składniki a potem dodać posiekane składniki i wsypać rodzynki, wymieszać masę.
    Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia.
    Z ciasta formować kulki i układać na blasze.
    Ciasteczka piec około 15-17 minut w zależności od wielkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
    Po upieczeniu ciasteczka wystudzić.

Porady

Inspiracją były pieguski z bloga http://kuchennepoczynaniamoniki.blogspot.com

Komentarze

Podobne przepisy