Ziemniaki-6-7 szt.
Mrożonka "Zupa jarzynowa"-750 g.
Śmietana do zup 18%
Mąka- 2 spore łyżki
Masło- 1 duża łyżka
Przyprawa "Ziarenka smaku"- 1 łyżeczka od herbaty
Przyprawy:
-liść laurowy
- ziele angielskie
-papryka słodka
-tymianek,
-oregano,
-zioła prowansalskie,
-lubczyk,
-koperek
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania przepisu:
Zupa jarzynowa
1.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Zalewamy wodą dodajemy troszkę soli i ziarenka smaku oraz liść laurowy i ziele ang., wg. uznania. Gdy ziemniaki są już ugotowane na półtwardo na wrzątek wrzucam mrożonkę warzyw. Następnie dodaję masło oraz szczyptę wszystkich przypraw oprócz koperku i lubczyku. Wszystko gotuję do miękkości. Gdy warzywa są już miękkie zaprawiam zupę mąką i śmietaną. Pamiętając o hartowaniu śmietany żeby zupa się nie zważyła. Na koniec doprawiam szczyptą lubczyku i koperku a także solą i pieprzem do smaku. Zupkę podaję z grzankami zrobionymi na patelni lub z jajkiem wtedy jest bardziej syta. SMACZNEGO.
Porady
Można ją podawać z grzankami lub jajkiem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze