Puszyste racuszki drożdżowe z jabłkami

  • wyświetlono: 617 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Z tymi racuszkami nic się nie może równać. Są puszyste, pyszne i przypominają mi wakacje na wsi:)

PolskaGotuje
  • Łatwy

Składniki


- mąka: 350 gramów
- mleko: 350 gramów
- drożdże swieże: 35 gramów
- masło: 30 gramów
- cukier: 2 łyżki
- jajka: 2 sztuki
- jabłka: 4 sztuki

Sposób przygotowania przepisu:

Puszyste racuszki drożdżowe z jabłkami

  • 1. Pokruszone drożdże zalać 50 ml letniego mleka, dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru, odstawić do wyrośnięcia na 10 min. Gdy drożdże urosną dodać pozostałe letnie mleko, jajka, rozpuszczone masło, pozostałą mąkę oraz cukier i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką lub trzepaczką. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i odstawić do wyrośnięcia na około 40-50 min. Gdy ciasto wyrośnie nakładać na rozgrzany na patelni tłuszcz i smażyć na złoto z każdej strony. Podajemy z cukrem pudrem lub śmietaną.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimajabłkaracuchyciasto drożdżowedrożdżewiosnaplacuszkijesień

Komentarze

Podobne przepisy

Kubusiowe racuszki z jabłkami

Dodane przez: dorota w

Kubusiowe racuszki z jabłkami

Pulchne racuszki z kawałkami jabłek....

Racuszki z jabłkiem

Dodane przez: 2milutka

Racuszki z jabłkami

Słodka rozkosz na podwieczorek...

babcine racuszki z jabłkami

Dodane przez: rena123

Babcine racuszki z jabłkami

Takie racuszki robiła nam babcia...

puszyste racuszki bez drożdży

Dodane przez: smaki-katriny

Puszyste racuchy z jabłkami bez drożdży

Wyrośnięte racuchy z jabłkami bez...

Racuszki drożdżowe z brzoskwinią

Dodane przez: Konto nieaktywne

Racuszki drożdżowe z brzoskwinią

Puszyste, pachnące, owocowe racuszki....

Racuszki drożdżowe z gruszką

Dodane przez: Konto nieaktywne

Racuszki drożdżowe z gruszką

Racuszki, to ulubiona słodka propozycja...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE