Puszyste racuszki drożdżowe z jabłkami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Z tymi racuszkami nic się nie może równać. Są puszyste, pyszne i przypominają mi wakacje na wsi:)

  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka: 350 gramów
    - mleko: 350 gramów
    - drożdże swieże: 35 gramów
    - masło: 30 gramów
    - cukier: 2 łyżki
    - jajka: 2 sztuki
    - jabłka: 4 sztuki

Puszyste racuszki drożdżowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokruszone drożdże zalać 50 ml letniego mleka, dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru, odstawić do wyrośnięcia na 10 min. Gdy drożdże urosną dodać pozostałe letnie mleko, jajka, rozpuszczone masło, pozostałą mąkę oraz cukier i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką lub trzepaczką. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i odstawić do wyrośnięcia na około 40-50 min. Gdy ciasto wyrośnie nakładać na rozgrzany na patelni tłuszcz i smażyć na złoto z każdej strony. Podajemy z cukrem pudrem lub śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy