Puree z pieczonej dyni

0 (0 ocen)

  • 60 min

puree można zamrozić w małych porcjach

  • 60 min

Składniki:

  • dynia
    oliwa

    do wersji na słono można dodać
    sól
    pieprz
    papryka


Puree z pieczonej dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Dynię oczyścić, wyjąć wnętrze , obrać ze skórki ułożyć na blaszce, skropić oliwą dodatkowo można posypać solą, pieprzem , papryką.
    Piec w temp 175 st z termoobiegiem ok 30 mi.
    Następnie wyjąć z blaszki na durszlak i pozostawić do odcieknięcia na ok godzinę.
    Dynię przełożyć do miski i przy pomocy blendera zmiksować na jednolitą masę.

    Puree nadaje się na zupy, jako dodatek do ziemniaków ciast itp.
    Można zamrażać i pasteryzować w słoikach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy